Πανηγύρισε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων η ΑΕΝΚ

Της Μυρτούς Τσιτσιού

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων κατέκτησε η ΑΕΝΚ, κερδίζοντας στον Βόλο τον Ερμή Λαγκαδά στον πρώτο Τελικό της διοργάνωσης. Το UniViewGR βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας και σας μεταφέρει όλο το ρεπορτάζ.

Ιστορία έγραψε η ομάδα Νέων της Αθλητικής Ένωσης Νέας Κηφισιάς, κατακτώντας το πρώτο άτυπο Πρωτάθλημα Νέων της Ελλάδας. Η ΑΕΝΚ επιβλήθηκε του Ερμή Λαγκαδά με 63-71 στον Τελικό Πρωταθλητριών Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ο οποίος διεξήχθη στο Βόλο. Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο ελληνικό μπάσκετ και πρόκειται να αποτελέσει την αφετηρία ενός πιο ολοκληρωμένου Πρωταθλήματος για την κατηγορία κάτω των 20.

Η αναμέτρηση

Η ΑΕΝΚ πάτησε δυναμικά το παρκέ του «καυτού» ΕΑΚ Βόλου το ζεστό μεσημέρι της Κυριακής 10 Ιουνίου. Ξεκινώντας με ένα επιμέρους σερί 0-12, έδειξε εξ αρχής τις… διαθέσεις της. Οι παίκτες του Στέφανου Λαδικού διατήρησαν την διψήφια διαφορά για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου. Ένα λεπτό πριν τη λήξη της δεύτερης περιόδου, ο Ερμής Λαγκαδά μείωσε την απόσταση στο -7. Οι δύο ομάδες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια με το σκορ να είναι 24-31.

ΑΕΝΚ – Τελικός Πρωταθλητριών Νέων | Πηγή: Μυρτώ Τσιτσιού

Στην επανάληψη, οι Θεσσαλονικείς προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, φτάνοντας σε απόσταση δύο καλαθιών (37-41, 26′). Ο Ανδρέας Χαϊκάλης ήταν αυτός που έδωσε χρήσιμες επιθετικές λύσεις, με τρία συνεχόμενα τρίποντα. Έτσι, η ΑΕΝΚ συνέχισε να βρίσκεται σε θέση πρωτοπόρου και στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Στην τελευταία περίοδο, οι Πρωταθλητές Αθήνας φάνηκαν αποφασισμένοι να κατακτήσουν το Κύπελλο. Με «όπλο» τους της άμυνα και με όμορφες προσπάθειες στην επίθεση ανέβασαν ξανά την διαφορά σε διψήφιο αριθμό. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, ο Θανάσης Ντουζίδης ευστόχησε σε τρίποντο για το 45-64, σφραγίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο του Πρωταθλητή.

Ο πρώτος σκόρερ του Τελικού Πρωταθλητριών Νέων, Ανδρέας Χαϊκάλης | Πηγή: Μυρτώ Τσιτσιού

Ερμής Λαγκαδά – ΑΕΝΚ 63-71
Δεκάλεπτα: 13-22, 24-31, 43-48, 63-71
Ερμής Λαγκαδά (Γκαμούρας) : Μήνου 11 (1), Τσακαλής, Καμπέρης 15 (3), Σωτηρέλης, Ράπι 4, Δημητράκας 13 (1), Αβοκάτος 4, Χριστοδούλου 4, Χρηστίδης 3 (1), Μέλλιος 7 (1), Γιαμπατζίδης 2
ΑΕΝΚ (Λαδικός) : Αλετράς 4, Τσούμαλης 1, Κωνσταντακόπουλος , Πενταγιώτης, Μανούσος 4, Πρωτόπαπας 5 (1), Χαϊκάλης 26 (5), Χατζηνικόλας 14 (1), Πριτσιούλης, Καμαριανός 9, Ντουζίδης 8 (1), Σταυρόπουλος

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι πανηγυρισμοί
Οι πανηγυρισμοί στο ξενοδοχεία των Υπερπρωταθλητών | Πηγή: Μυρτώ Τσιτσιού

Οι Υπερπρωταθλητές Ελλάδος επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, όπου διέμειναν το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουνίου, στην Αγχίαλο για να πανηγυρίσουν έξαλλα την κατάκτηση του άτυπου, αλλά πρώτου Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Αφού τραγούδησαν, χόρεψαν, συγκινήθηκαν και… κολύμπησαν αγκαλιά με το τρόπαιο πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Το Πρωτάθλημα Νέων διοργανώνεται στην Αθήνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής. Στην πρώτη εμφάνιση του Τουρνουά, ο Χολαργός είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Από ένα Πρωτάθλημα Νέων Αττικής έχουν ο Παναθηναϊκός (2016) και η ΑΕΚ (2017).

Ημιτελικός Πρωταθλήματος ΕΣΚΑ Νέων | Πηγή: Μυρτώ Τσιτσιού

Τη φετινή σεζόν η ομάδα της Νέας Κηφισιάς εκμεταλλεύτηκε την απουσία συμμετοχής των μεγάλων συλλόγων. Από την πρώτη ημέρα του Τουρνουά, η ομάδα του Στέφανου Λαδικού ήταν το μεγάλο φαβορί. Με μόλις δύο ήττες σε δεκαοχτώ αγώνες, η ΑΕΝΚ πέρασε στην Β’ Φάση του Πρωταθλήματος, ως πρωτοπόρος του Ομίλου της.

https://uploads.knightlab.com/storymapjs/9874e84ee61b0d2b4966c4b935aa1ce6/protathlema-eska-u21-2017-2018-aenk/index.html

Στη φάση των Knock Out επικράτησε με άνεση στην ΑΟΝ Παλατιανή με 48-86 και πέρασε στο Final-4. Στον Ημιτελικό της διοργάνωσης, όπου πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό των Μελισσίων, δυσκολεύτηκε απέναντι στον Ηλυσιακό, αλλά κατάφερε να πάρει την μεγάλη πρόκριση με 66-63. Σε ένα Τελικό γεμάτο ένταση, πάθος και πολύ ταλέντο, η ΑΕΝΚ επιβλήθηκε στην παράταση των Μελισσίων με 90-79 και πανηγύρισε το πρώτο Πρωτάθλημα Νέων.

Απονομή Κυπέλλου Πρωταθλήματος ΕΣΚΑ Νέων 2018 | Πηγή: Μυρτώ Τσιτσιού

Ο Ανδρέας Χαϊκάλης, ο Μανώλης Μανούσος, ο Θανάσης Ντουζίδης, ο Νίκος Καμαριανός και αρχηγός της ομάδας, Ανδρέας Χατζηνικόλας ξεχώρισαν με την απόδοση και τις ικανότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δείτε τη διακύμανση των πόντων, τους οποίους πέτυχαν οι κορυφαίοι πέντε σκόρερ της ΑΕΝΚ από τη φάση των Knock Out αγώνων ως τον Τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Η ΑΕΝΚ, άλλοτε ομάδα της Basket League, τη φετινή σεζόν μπορεί να υποβιβάστηκε στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Ανδρών, αποδεικνύει, ωστόσο, πως το μέλλον έχει μεγαλύτερη σημασία. Επικεντρώνοντας την προσοχή της στις ακαδημίες της και δίνοντας χρόνο συμμετοχής στην ανδρική της ομάδα σε πολλούς από τους ταλαντούχους νέους της θέτει γερά θεμέλια για τη συνέχεια ολόκληρου του Συλλόγου.

Σχολιάστε