Προεδρική Φρουρά: Οι ακίνητες φιγούρες της εθνικής μας υπερηφάνειας

Της Ιωάννας Βλάχου

Αγέρωχοι και αμίλητοι, στέκουν και παρατηρούν χωρίς να αντιδρούν. Οι άντρες της Προεδρικής Φρουράς ξεχωρίζουν σε όλο τον κόσμο για την πνευματική δύναμη, την αντοχή και τη λεβεντιά τους. Μα πάνω απ’ όλα για την τιμή που φέρουν πάνω τους.

Η Προεδρική Φρουρά, ή κατά κόσμον Εύζωνες, είναι ένα επίλεκτο σώμα του ελληνικού στρατού ξηράς που ορίζεται συμβολικά, ανάμεσα σε άλλες αποστολές, να φυλάξει το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος και το Προεδρικό Μέγαρο.

Εύζωνας μπροστά από το Μνημείο πηγή:Ιωάννα Βλάχου/UniviewGr

Μετρά 150 χρόνια ζωής, με διάφορα ονόματα κατά καιρούς, μέχρι το 1974 που καθιερώθηκε η ονομασία Προεδρική Φρουρά. Έχει ως έδρα το στρατόπεδο πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου στην οδό Ηρώδου Αττικού. Οι Εύζωνες ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους στρατιώτες αφού την ώρα της υπηρεσίας τους είναι υποχρεωμένοι να μην κουνηθούν. Στέκονται για μία ώρα χωρίς να μπορούν να εκφραστούν και να αλληλοεπιδράσουν με τους γύρω τους. Το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα όσο το δυνατόν λιγότερο και να χτυπήσουν το όπλο τους σε περίπτωση ανάγκης ή ενόχλησης από το κοινό. Βρίσκονται εκεί μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Μπορεί να τρέμουν απ’ το κρύο ή να ιδροκοπούν από τη ζέστη χωρίς να παραπονιούνται, γιατί ξέρουν ότι η τιμή τους είναι μεγάλη. Οι περισσότεροι τουρίστες, αλλά και ντόπιοι έχουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ψηλά στις προτιμήσεις τους για επίσκεψη, αφού ακόμα και η παρατήρηση των Ευζώνων είναι εντυπωσιακή. Κάθε μία ώρα, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που βρίσκεται εκεί για αυτή τη μοναδική εμπειρία, γίνεται η αλλαγή της φρουράς ώστε να έρθουν οι επόμενοι Εύζωνες να φυλάξουν το μνημείο.

Κάθε Κυριακή πρωί γίνεται η Επίσημη Αλλαγή. Ξεκινά ολόκληρος Λόχος Ευζώνων, συνοδεία Βρακοφόρου Κρητικού, Αξιωματικού και μπάντας , από τον Βράχο της Ακρόπολης για την έπαρση σημαίας. Έπειτα κατευθύνονται προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να κάνουν τη μεγαλοπρεπή αλλαγή της Φρουράς. Αντιστοίχως γίνεται και το απόγευμα η υποστολή της σημαίας.

Για να γίνει κανείς Εύζωνας πρέπει να περάσει από σκληρή εκπαίδευση 1 μήνα. Εκτός από τον βηματισμό μαθαίνουν να μην αποσπώνται και να μένουν ανέκφραστοι και ακίνητοι. Μέχρι το τέλος της εκπαίδευσής τους έχουν μάθει να είναι σε ακινησία έως και 3 ώρες. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο συγχρονισμός, γι’ αυτό και χωρίζονται σε ζευγάρια και εκτελούν πάντα μαζί τις υπηρεσίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους. Τα κριτήρια για τα ζευγάρια στηρίζονται στον συγχρονισμό των κινήσεων αλλά και την ομοιότητα στα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Η στολή τους είναι εκλεκτή και χειροποίητη. Η τεχνοτροπία της την κάνει μοναδική και παγκοσμίως γνωστή. Είναι γεμάτη συμβολισμούς από τον αγώνα του 1821. Ακόμα και τα χρώματα της παραπέμπουν σε αυτόν. Το λευκό υποδηλώνει την αγνότητα των αγώνων, το κόκκινο το αίμα και το μαύρο τη θλίψη. Η γνωστή φουστανέλα αποτελείται από 400 δίπλες, όσες και τα χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων από τους Τούρκους. Ανάλογα με τον καιρό προσαρμόζεται και η ενδυμασία τους. Το μόνο που μένει σταθερό είναι τα βαριά τσαρούχια τους. Το κάθε τσαρούχι ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Είναι χρώματος κόκκινου, συμβολίζοντας το ελληνικό αίμα που έχει χυθεί στους πολέμους, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μαύρη φούντα που υπάρχει στη μύτη του τσαρουχιού. Στη σόλα τους τοποθετούνται 60-120 καρφιά τα οποία προκαλούν αυτόν τον επιβλητικό χτύπο κάθε φορά που χτυπούν με δύναμη στην άσφαλτο. Για τους τουρίστες είναι ένας πρωτάκουστος ήχος που τους ξαφνιάζει, ενώ για τους Έλληνες είναι ο ήχος της ελευθερίας και του ηρωισμού.

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που φυλάνε οι Εύζωνες είναι αφιερωμένο σε όλους τους νεκρούς του πολέμου του 1821 που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Κατασκευάστηκε την περίοδο του 1930 υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Μανώλη Λαζαρίδη και Φωκίωνα Ροκ. Στο γλυπτό αναπαρίσταται ένας νεκρός πολεμιστής που κρατά ασπίδα και φορά κράνος. Δεξιά και αριστερά του γλυπτού είναι σκαλισμένες φράσεις του Θουκυδίδη και του Περικλή. Χαραγμένες υπάρχουν επίσης και τοποθεσίες από μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός. Μπροστά από το γλυπτό υπάρχει το κενοτάφιο του πολεμιστή.

Αυτού του είδους το μνημείο δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αφού υπάρχουν αντίστοιχα μνημεία ίδιας σημασίας σε όλο τον κόσμο. Στο χάρτη που παρατίθεται θα δείτε μερικά από τα Μνημεία που είναι αφιερωμένα στους νεκρούς των πολέμων παγκοσμίως.

https://datawrapper.dwcdn.net/at6Z8/5/

Το μόνο που έχουμε να πούμε για τους Εύζωνες είναι ότι νιώθουμε μόνο υπερηφάνεια γι’ αυτούς και το δύσκολο έργο τους. Αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής την οποία σίγουρα θα θυμούνται για πάντα. Γιατί όπως λέει και το σύνθημα τους «Μια φορά Εύζων, για πάντα Εύζων».

Σχολιάστε