Paros Festival: Η τέχνη »γεμίζει» τα σοκάκια της Παροικιάς.

Του Νίκου Ρούσσου

Στα μέσα Ιουλίου 13-15 θα πραγματοποιηθεί ένα νέο πολιτισμικό γεγονός στη πρωτεύουσα της Πάρου και θα έχει κύριο στόχο να αναδειχθεί ένας από τους αρχαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς των κυκλάδων.

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που κάθε σπιθαμή του εδάφους  μαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία. Σε όλο το μήκος και πλάτος της Ελλάδας σε όποια πόλη σε όποιο νησί ή χωρίο θα βρεις και θα θαυμάσεις μνημεία , αρχαία ιερά, εξωκλήσια , έργα τέχνης και πολλών διαφόρων ειδών μεγάλης ιστορικής αξίας αξιοθέατα που προβάλουν την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας.

Η Ελλάδα είναι κατεξοχήν ένας προορισμός που θα συναντήσεις  απίστευτα και αξιοθαύμαστα μνημεία αρχαίων χρόνων με σημαντικότερη όλων  την Ακρόπολη που χρήζει τεράστιας ιστορικής αξίας. Η Πάρος τώρα είναι ένα νησί των Κυκλάδων που δεν θα την επισκεφτείς μόνο για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, και να ξεφαντώσεις στα πολλά μπαράκια που στεγάζει σε όλο το γεωγραφικό της πλάτος . Ο πλούσιος πολιτισμικός της θησαυρός είναι άξιος αναφοράς και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται στα μέσα Ιουλίου ένα πολιτισμικό γεγονός (Paros Festival) με επίκεντρο την πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά. Ο κύριος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του πολύπλευρου πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων του.

Κίονες Ναού στο πιο ψηλό σημείου του Κάστρου Πηγή:Nikos Roussos

Το Φεστιβάλ της Πάρου είναι πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών που κατοικούν στο νησί και έχουν στόχο και σκοπό να ενωθεί και να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία ώστε να δραστηριοποιηθούν οι κάτοικοι του νησιού για την ανάδειξη του πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ , η μουσική , η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, η λογοτεχνία , οι τέχνες και οι κάθε λογής θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις μαζί με την  άυλη πολιτισμική κληρονομιά του νησιού που στο σύνολο της διαμορφώνει ένα πεδίο δράσης , στο οποίο  οι κάτοικοι του νησιού και ιδιαίτερα οι κάθε λογής επισκέπτες που θα βρεθούν στη Πάρο εκείνη τη περίοδο, θα μπορέσουν να θαυμάσουν και να μάθουν με διαφορετικό τρόπο το παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς στη περιοχή του Κάστρου.

Καθώς βρεθήκαμε στη πρώτη συνάντηση που διοργανώθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του Φεστιβάλ ώστε να ενημερωθούν οι ντόπιοι  του νησιού για τους στόχους και τους σκοπούς αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας μας παραχωρήθηκε συνέντευξη από ένα μέλος.

Το Logo του Φεστιβάλ

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Paros Festival: Η τέχνη »γεμίζει» τα σοκάκια της Παροικιάς.

Σχολιάστε