Tangέρως: 12 συνεδρίες συμβουλευτικής ζευγαριών

Της Θεώνης Παπαχρήστου

Η συμβουλευτική ζευγαριών ενώθηκε με το Αργεντίνικο Tango, μια υπέροχη συνεργασία με εξειδικευμένους ανθρώπους ξεκίνησε και εκεί γεννήθηκε το Tangέρως!

Οι κλινικοί ψυχολόγοι Κ. Δαμουλιάνος και Ε. Ελβανίδη μαζί με τους χορευτές Δ. Θεοδωρόπουλο και Χ. Θεοδωροπούλου σας καλούν να προσκαλέσετε τον-την παρτενέρ/σύντροφό σας σε ένα διαφορετικό ταξίδι ανακάλυψης της σχέσης σας με οδηγό την φιλοσοφία του Tango!

Το Αργεντίνικο Τango είναι ένας αυτοσχεδιαστικός κοινωνικός χορός, μια αγκαλιά που δημιουργείται και χορεύεται από έναν άντρα και μία γυναίκα, ένα ζευγάρι.

Για να χορέψουν Τango , οι χορευτές πρέπει να αναπτύξουν μεταξύ τους την κατάλληλη επικοινωνία και νοιώθουν αγάπη, εμπιστοσύνη και ισορροπία, στοιχεία που είναι και τα θεμέλια των σχέσεων.

Το tango, ως κοινωνικός χορός, οι συμμετέχοντες χορεύουν για να βελτιώσουν το επίπεδο των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους γενικότερα.

Χώροι Μαθημάτων
Πηγή: http://www.tangart.gr

Η παραπάνω διαδικασία επιτυγχάνεται μέσα από 12 συναντήσεις συμβουλευτικής ζευγαριών (6 συναντήσεις Tango – 6 συνεδρίες συμβουλευτικής ζευγαριών), στις οποίες οι παρτενέρ εξοικειώνονται με τα βασικά συναισθήματα των ερωτικών σχέσεων όπως την οικειότητα, την αγάπη και την φροντίδα. Αναλύουν τις σωματικές τους διαστάσεις, δηλαδή την άνεση και το ‘‘γνώριμο’’ αλλά και την αυτονομία τους, καθώς συχνά συγκρούονται και θέλουν να «ξεφύγουν» ο ένας από το ‘’κράτημα’’ του άλλου. Ταυτόχρονα, θα αναλύσουν και θα επαναπροσδιορίσουν την κάθε τους κίνηση, το κάθε τους βήμα.

Τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να έχουν προηγούμενη εμπειρία στο Τango.

Το UniView.gr επισκέφτηκε στο ιατρείο του τον κ. Κυριάκο Δαμουλιάνο, κλινικό ψυχολόγο και γλωσσολόγο , ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του γύρω από το Tangέρως και τις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις γενικότερα.

– Ποια είναι η ιδέα πίσω από το Τangέρως;

Το ζευγάρι που κάνει διάλογο και αγκαλιάζει την σχέση του.

– Λέγεται ότι το Τango πέρα από οτιδήποτε άλλο, είναι μια περιγραφή των ερωτικών σχέσεων. Τί πιστεύετε σχετικά με αυτό;

Είναι ψυχογράφημα όχι μόνο των ερωτικών σχέσεων, αλλά και των ερωτικών στιγμών. Το Τango σε αντίθεση με άλλους χορούς σε φέρνει πολύ κοντά και αυτό μπορεί να είναι ασφαλές, αγχωτικό ή αποφευκτικό. Όλοι οι συνδυασμοί του ζευγαριού ενυπάρχουν την ίδια στιγμή. Αυτό γίνεται γιατί στο Τango δεν χορεύεις μόνο με τον ερωτικό σου σύντροφο, αν είσαι ζευγάρι, αλλά συνθέτεις ζευγάρι κατά την διάρκεια μιας tandas (ακολουθία τεσσάρων τραγουδιών).

– Ποιο είναι το πιο σημαντικό σημείο στο Τango;

Η αγκαλιά, η στιγμή της σύνδεσης με τον partenaire σου και η στιγμή του αποχωρισμού σας

– Ο έρωτας λοιπόν μπορεί να μετατραπεί σε χορό;

Ο έρωτας είναι πρόσωπο προς τον άλλον με το όλον σου. Είναι μια συνομιλία, είναι επιθυμία συνεύρεσης είναι μια στιγμή ασφάλειας και ανασφάλειας της επιθυμίας, είναι μια όμορφη αγωνία, είναι ένας συνδυαστικός χορός του μαζί και μόνος, είναι ένας διάλογος δυο σωμάτων, δύο υπάρξεων. Το Τango είναι ένας χορός συνομιλίας, επιθυμίας, συγκίνησης. Ο έρωτας είναι συγκίνηση του ενός προς τον άλλο και αυτό χορεύεται.

– Αγάπη ή έρωτας;

Έρωτας

– Σήμερα συνάπτουμε περισσότερες σχέσεις κατά την διάρκεια της ζωής μας. Είμαστε πιο ελεύθεροι ή μόνο πιο ανασφαλείς;

Σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικές σχέσεις με το ίδιο μοτίβο σχέσης. Δεν ξέρω αν είμαστε πιο ελεύθεροι ή μάλλον πιο ανασφαλείς ή ίσως πιο καταναλωτές σωμάτων. Στις σχέσεις επαναλαμβάνουμε μοτίβα σημαντικών δεσμών. Έτσι μπορούμε να συνδεθούμε με ασφάλεια, με άγχος ή και με απομάκρυνση. Την ίδια στιγμή, η αντίληψη του εαυτού-σώματος, ως προϊόν προς τέρψη βλεμμάτων, είναι αυτή, που βιώνεται φαινομενικά ελεύθερη, αλλά ουσιαστικά ανοργασμικά.

– Καταλήξαμε να μετατρέψουμε τα συναισθήματα σε αντικείμενα αγοροπωλησίας. Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τη μοναδικότητά τους ;

Καταλήξαμε να εμπορευόμαστε το άτομό μας, το ζήτημα είναι λοιπόν να βρούμε τον εαυτό μας ως πρόσωπο που σχετίζεται , συνδιαλέγεται, συνευρίσκεται ερωτικά, ενώ υπάρχει. Με κάποιο τρόπο προϋποθέτει μια διαδρομή στις βασικές μας ιστορίες για το ποιοι είμαστε και στα βασικά μας συναισθήματα των σημαντικών σχέσεων. Μπορώ να συναλλαγώ ως άτομο, αλλά μπορώ να ερωτευτώ ως πρόσωπο. Με ποια πλευρά μου υπάρχω στον κόσμο, στις σχέσεις μου, και στο Τango. Αυτό είναι το θέμα.
Αυτό προσπαθούμε να δουλέψουμε στο Tangερως μέσα από τον διάλογο λέξεων και σωμάτων. Στην αρχή ξεκινάμε με χορό και μετά βάζουμε σε λέξεις την εμπειρία μας. Δουλεύουμε βασικά βήματα δυνατών σχέσεων, δουλεύουμε βασικά βήματα αγκαλιάς.

Κ. Κυριάκος Δαμουλιάνος, κλινικός ψυχολόγος και γλωσσολόγος/ Βίντεο : Θεώνη Παπαχρήστου

Facebook Page Tangέρως: https://www.facebook.com/tangotherapy2/
Facebook Page – Anima-Νet Κυριάκος Δαμουλιάνος DEA Κλινικός Ψυχολόγος Γλωσσολόγος : https://www.facebook.com/kdamoulianos/?ref=profile_intro_card
Επιμέλεια μαθημάτων : http://www.tangart.gr/
Χώρος συνεδρίων:

Σχολιάστε