Έτρεξαν και ποδηλάτησαν στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου στο 2o Bridge Experience

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Τεράστια απήχηση είχε το δεύτερο Bridge Experience, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 3 Ιουνίου, με τους συμμετέχοντες να τρέχουν και να ποδηλατούν πάνω στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι διοργανώθηκε το The Brιdge Experience. Ειδικότερα, πάνω στη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία είτε να ποδηλατήσουν είτε να τρέξουν ανάλογα με άθλημα στο οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή. Όσον αφορά το αγώνισμα του τρεξίματος, οι δρομείς μπορούσαν να τρέξουν είτε την απόσταση των 6 χιλιομέτρων είτε αυτή των 10 χιλιομέτρων. Τέλος, για όσους δεν είχαν τη φυσική κατάσταση να αγωνιστούν σε κάποιο από τα αθλήματα υπήρχε η δυνατότητα να περπατήσουν τη γέφυρα και να καταλήξουν στο Achaia Βeach Hotel. Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται η διαδρομή που ακολούθησαν οι αθλητές ανάλογα με το αγώνισμα στο οποίο συμμετείχαν.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ξυπνήσουν από νωρίς το πρωί για να ζήσουν την εμπειρία της γέφυρας, καθώς στις 7 και 30 το πρωί αναχωρούσε το πλοίο, που μετέφερε τους αθλητές στο σημείο εκκίνησης. Έτσι, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης στο κάστρο του Ρίου, μέχρι τις 7 και 15 το πρωί και αφού στάθμευσαν τα οχήματά τους, επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Όταν οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στα διόδια του Ρίου Αντιρρίου, ξεκίνησαν να τρέχουν λίγα μέτρα στη γέφυρα προκειμένου να «ζεσταθούν» για το μεγάλο αγώνα. Η ώρα της εκκίνησης είχε φτάσει και στις 8 και 30 το πρωί δόθηκε το σήμα της εκκίνησης για τους δρομείς των 6 και 10 χιλιομέτρων. Μία ώρα αργότερα εκκίνησαν τις προσπάθειές τους οι ποδηλάτες από το ίδιο σημείο.

Στις 9 και 15 άρχισαν να τερματίζουν οι πρώτοι αθλητές στο Achaia Beach Hotel, εκεί όπου τους περίμενε ο ο μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, Βίκος, προκειμένου να τους βοηθήσει στα διαδικασία αποκατάστασης μετά την επίπονη προσπάθεια. Πρώτος στους άντρες στην κατηγορία των 6 χιλιομέτρων στο τρέξιμο αναδείχθηκε ο Σπύρος Γκοντζιάς ενώ το κορυφαίο χρόνο στις γυναίκες πραγματοποίησε η Μαρία Μπαρκιτζόγλου. Οι δύο νικητές, μάλιστα, μίλησαν στην κάμερα του Uniview.gr, η οποία βρέθηκε στο σταθμό του τερματισμού.

ο Δημήτρης Τασόπουλος και η Βασιλική Παναγοπούλου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Tέλος, νικητής για τους άντρες στα 18 χιλιόμετρα ποδηλασία αναδείχθηκε ο Λουφέκης Γιώργος ενώ την πρώτη θέση στις γυναίκες πανηγύρισε η Αικατερίνη Φωτοπούλου.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη φιλανθρωπική πτυχή του αγώνα. Ειδικότερα, μέσω του δεύτερου Bridge Experience, ένα μέρος από τα έσοδα του αγώνα θα δοθεί στη μικρή Lilly, η οποία ζει στις ΗΠΑ και δίνει τη δικιά της μάχη με τον καρκίνο. Για την ακρίβεια, όσοι ήθελαν μπορούσαν να γίνουν μέρος της εκστρατείας «Lilly’s Warriors» αγοράζοντας μία μπλούζα με το συγκεκριμένο λογότυπο και στη συνέχεια να τρέξουν ή να περπατήσουν τη γέφυρα. Παράλληλα, ένα τμήμα των εσόδων του αγώνα θα αξιοποιηθεί από το Charity4u. Πρόκειται για μία φιλανθρωπική με κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση λίγων αθλητών που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να τους βοηθήσει να αγωνιστούν στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020. Ένα εξ αυτών των αθλητών, μάλιστα, είναι και ο παραποδηλάτης, Νίκος Παπαγγελής, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα της ποδηλασίας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρήθηκε ότι η φετινή διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία ήταν και η αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, στην παρθενική χρονιά του The Bridge Experience, στην κατηγορία των 6χλμ τρέξιμο έλαβαν μέρος 96 άνθρωποι (54 άντρες και 42 γυναίκες). Το 2018, όμως, στο ίδιο άθλημα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 166 (93 άντρες και 73 γυναίκες). Στο παρακάτω γράφημα, μάλιστα, παρατηρούμε ότι οι άντρες αν και είχαν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το γυναικείο φύλο σε σχέση με την πρώτη χρονιά κατάφεραν να σημειώσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αισθητά καλύτερες επιδόσεις από τις γυναίκες. Για την ακρίβεια, το 2018, το 43% των ανδρών έναντι του 13% των γυναικών τερμάτισε μέσα στην πρώτη 50αδα, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της περσινής χρονιάς έφτανε το 62% και 38%.

//datawrapper.dwcdn.net/m6ckt/2/

Εξίσου αυξημένη συμμετοχή παρατηρήθηκε και στην κατηγορία του τρεξίματος των 10 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, το 2017, 136 δρομείς διέσχισαν τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου (105 άντρες, 31 γυναίκες). Ένα χρόνο αργότερα, οι συμμετοχές για την κατηγορία των 10 χιλιομέτρων τρέξιμο έφτασαν τις 171, εκ των οποίων οι 132 ήταν άντρες και οι 39 γυναίκες. To συμπέρασμα που εξάγει κανείς συγκρίνοντας τις αποδόσεις των δύο φύλων στις δύο πρώτες διοργανώσεις του The Bridge Experience είναι ότι η απόδοση των γυναικών έπεσε κατακόρυφα τη φετινή χρονιά, καθώς μόλις μία συμμετέχουσα από τις 39 συνολικά τερμάτισε στην πρώτη 50αδα.

//datawrapper.dwcdn.net/m6ckt/3/

Σε κάθε περίπτωση, η διάκριση στη συγκεκριμένη διοργάνωση δεν αποτελεί πρωταρχικό κίνητρο για τους συμμετέχοντες. Συνεπώς, το 3ο Bridge Experience αναμένεται να ξεπεράσει τον εαυτό του το καλοκαίρι του 2019, στο οποίο οι διοργανωτές ελπίζουν να μπορούν συμπεριλάβουν και το αγώνισμα της κολύμβησης, που δεν πραγματοποιήθηκε την φετινή χρονιά λόγω της παρουσίας τσουχτρών στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο.

 

Σχολιάστε