Erasmus στο Πόρτο: Λεπτομερής αποτίμηση μίας αξέχαστης εμπειρίας

Υψηλό επίπεδο σπουδών, υπέροχα τοπία, ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι και εξαιρετικό κρασί – Συνδυασμός που σίγουρα θα συναντήσει όποιος επιλέξει να κάνει το πρόγραμμα Erasmus στην πανέμορφη πόλη του Πόρτο της Πορτογαλίας , σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για mobility studies των τελευταίων ετών.

Της Βαρβάρας Ντέντη

IMG_20171110_180201_649
Τουριστική πινακίδα που γράφει «Porto» στο Palacio de Cristal. Χαρακτηριστικό σημείο της πόλης. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus δίνει την ευκαιρία εδώ και 30 χρόνια σε νέους από όλη την Ευρώπη να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε άλλη χώρα και ταυτόχρονα να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες και να έρθουν αντιμέτωποι με μία πρόκληση που μόνο θετικά έχει να τους προσφέρει. To Πόρτο της Πορτογαλίας συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για να πραγματοποιήσει κανείς το εράσμους του, με χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο να το προτιμούν και τον αριθμό τους ολοένα να αυξάνεται.

Χωρίς τίτλο
Γράφημα που παρουσιάζει πόσους διεθνείς φοιτητές δέχεται το Πόρτο ανά χρόνο. [πηγή: γράφημα: Βαρβάρα Ντέντη, στατιστικά: http://ec.europa.eu/%5D Περισσότερα για το γράφημα στο παρακάτω σύνδεσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Universidade de Porto κατά την προγραμματισμένη Orientation Day για τους διεθνείς φοιτητές, επίσημα στατιστικά στοιχεία μετά το 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν, όμως η εκτίμηση του Πανεπιστημίου θεωρεί πως σήμερα το Πόρτο δέχεται γύρω στους 15 χιλιάδες νέους από προγράμματα mobility studies, για προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, πρακτική, ενώ 3.000 από αυτούς φοιτούν στο Universidade de Porto.

uporto2
(Πάνω) Τα 5 πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον μεγαλύτερο αριθμό υποδοχής φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο του Πόρτο είναι δεύτερο σε εθνικό επίπεδο. (Κάτω) Από ποιες χώρες είναι οι περισσότεροι φοιτητές τους οποίους δέχεται η Πορτογαλία. [πηγή: ec.europa]
DSC_1008
Φωτογραφία έξω από τα κελάρια της ριβιέρας της πόλης. Τα καραβάκια φέρνουν τον μούστο από την περιοχή του Pinhao όπου βρίσκονται οι αμπελώνες ώστε να παραχθεί το κρασί στα κελάρια. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
Έχοντας λάβει μέρος στο πρόγραμμα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, κάνω μια αποτίμηση της εμπειρίας μου και σχετικά με την μαγευτική πόλη του Πόρτο, για τα οποία θα βρείτε αναλυτικές λεπτομέρειες παρακάτω. Ακολουθεί βίντεο με πλάνα της πόλης και μαρτυρίες άλλων φοιτητών από την εμπειρία τους στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας.

Η εμπειρία του Erasmus στο Πόρτο, εκτός από –όπως είναι αναμενόμενο- πάρτι 2-3 φορές την εβδομάδα, περιλαμβάνει και μία πληθώρα δραστηριοτήτων που οργανώνονται από το τοπικό παράρτημα της οργάνωσης Erasmus Student Network (ESN). Κάθε εβδομάδα οργανώνουν μονοήμερες ή και πολυήμερες εκδρομές σε άλλες πόλεις της χώρας που συμπεριλαμβάνουν το κόστος σε εισιτήρια αξιοθέατων και άλλα, σε ειδικές τιμές για τους φοιτητές.

Ακόμη, πραγματοποιούν και πολλές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ψυχαγωγία των ‘’ερασμιτών’’, στο να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους αλλά και να γνωρίσουν την πόλη και την κουλτούρα των Πορτογάλων.  Ακολουθώντας κανείς τις δραστηριότητες αυτές, μπορεί να λάβει μέρος σε βαρκάδες στον ποταμό Douro και να κάνει δοκιμή κρασιού σε κάποιο από τα αναρίθμητα κελάρια στα οποία φτιάχνεται το περίφημο Porto Wine.

bowling_esn2
Φοιτητές εράσμους συμμετέχουν σε βραδιά Bowling οργανωμένη από το ESN Porto. [πηγή: esnporto.org]
IMG_20171219_231428_534
Το τελεφερίκ της Πόλης πάνω από την ριβιέρα κατά το ηλιοβασίλεμα. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
Σε περίπτωση που επιλέξετε το Πόρτο, για erasmus ή οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω διαδραστικό χάρτη με κάποια must-see της πόλης. (πατήστε στις μοβ πινέζες!)

Φυσικά, το Πόρτο έχει αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος, έτσι, η συγκεκριμένη είναι μία προσωπική πρόταση με τα αξιοθέατα που δεν θα έπρεπε κανείς να χάσει φεύγοντας από την πόλη.

 

DSC_0174
Ένα από τα σημεία κατατεθέν του Πόρτο, η γέφυρα Dom Luis,όπως φαίνεται από το προαύλιο χώρο του Mosteiro Serra de Pilar. Σχεδιασμένη από τον περίφημο αρχιτέκτονα Gustav Eiffel, που έχει επίσης σχεδιάσει τον ομώνυμο πύργο στο Παρίσι. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
DSC_0479
Η παραλία Matosinhos στο Πόρτο, που βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
Αναπόσπαστο κομμάτι της Πορτογαλικής κουλτούρας είναι η μουσική παράδοση της χώρας. Η παραδοσιακή μουσική Fado μπορεί να ακουστεί σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ παραδοσιακά κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει την δική του ακαδημαϊκή μπάντα φοιτητών, τους «Tuna« όπως αποκαλούνται. Ακολουθεί απόσπασμα από ζωντανή μουσική Fado που καταγράφηκε σε ταβέρνα του Πόρτο τον Νοέμβριο του 2017.

 

IMG_20171106_213201_311
Μία από τις χαρακτηριστικότερες καθολικές εκκλησίες της πόλης, η Igreja de Carmo απέναντι από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου του Πόρτο. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με μπλε πλακίδια (azulejos), σύμφωνα με την τυπική αρχιτεκτονική της Πορτογαλίας. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
Το Πόρτο είναι η ιδανική επιλογή για να περάσει κανείς του μήνες του Erasmus του εκεί, καθώς υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, από ξέφρενη νυχτερινή ζωή μέχρι ήσυχες βραδιές τζαζ και βραζιλιάνικης funk με χαλαρό πότο σε ταράτσες με θέα το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον ποταμό Douro. Τέλος, ένα από τα ‘’ατού’’ της πόλης είναι ότι μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με την πόλη και να συνδυάσει την έξοδο του κάθε ώρα με τους εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν αναρίθμητα πάρκα και σημεία που μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα, τα λεγόμενα Miradouro ( που κυριολεκτικά σημαίνει στην πορτογαλική γλώσσα ένα σημείο που μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα). Στα Miradouro, μεταξύ των οποίων το Miradouro de Vitoria, Miradouro des Virtudes, Jardim de Morro ή και το Palacio de Cristal, θα βρείτε πάντα άλλους νέους να απολαμβάνουν την θέα συζητώντας, πίνοντας μπύρα ή μηλίτη και πολλές φορές παίζοντας μουσική.

IMG_20171227_221358
Φιγούρες ανθρώπων που απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα στο Jardim de Morro. [πηγή: Βαρβάρα Ντέντη]
uporto
Feedback των φοιτητών εράσμους μετά το τέλος της περιόδου σπουδών τους. [πηγή: uporto.com]
To Erasmus στο Πόρτο μπορεί από τους περισσότερους από όσους λάβαμε μέρος σε αυτό να περιγραφεί καλύτερα με την πορτογαλική λέξη Saudade. O όρος αυτός δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα και σημαίνει: ένα μελαγχολικό νοσταλγικό συναίσθημα πως κάτι που υπήρχε παλιά έχει χαθεί ή λείπει. Παρ’όλη τη σημασία του, δεν ταυτίζεται με τον όρο της νοσταλγίας.

Τέλος, για σπουδές ή όχι, το Πόρτο αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη για να επισκεφτεί κανείς, πολλή ζωντανή, με εξαιρετική ομορφιά, οικονομικό κόστος ζωής και φιλικό κλίμα.

Περισσότερα για τον τουρισμό στο Πόρτο: visitporto.travel/

Σχολιάστε