Unique Days: Φοιτητές πληροφορούν τους μαθητές για τις ακαδημαϊκές τους επιλογές

Tης Κλεοπάτρας Μπράιτ

Οι Unique Days έχουν στόχο να καλλιεργήσουν στους μελλοντικούς φοιτητές σεβασμό και αγάπη για το πανεπιστήμιο που επρόκειτο να σπουδάσουν.

Η Unique Minds είναι ο πρώτος φοιτητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίου. Στόχος της Unique Minds είναι η άμεση και βιωματική πληροφόρηση και συνάμα η κατανόηση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας. Μια από τις μεγαλύτερες δράσεις του οργανισμού είναι οι  « Unique Days», όπου φιλοξενούν φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να πληροφορήσουν τους μαθητές με βιωματικό τρόπο για τις ακαδημαϊκές επιλογές που έχουν.

Οι Unique Days πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2017 και σαν εκδήλωση στέφτηκε με επιτυχία από την πρώτη κιόλας διοργάνωσή της.

Φοιτητές του ΕΜΠ απαντούν στις ερωτήσεις των μαθητών/ Φωτογραφία: Κλεοπάτρα Μπράιτ

 

 

 

Η φετινή ημερίδα βέβαια στέφθηκε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, αφού  οι αιτήσεις, σύμφωνα με τον Παύλο Συμεντή, ξεπέρασαν για το ΕΜΠ τις 650. Oι σχολές που ενδιέφεραν περισσότερο τους νέους διαφαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

https://datawrapper.dwcdn.net/mrfxy/1/

O Παύλος Συμεντής, συνιδρυτής της Unique Minds, αναφέρει πως « το concept των Unique Days ξεκίνησε από την δράση της Ntuni Day στα πλαίσια μιας υποτροφίας για την Αμερική με το πρόγραμμα του Εducational trip, όπου και γνωριστήκαμε. Αυτό έγινε μέσα στο Πολυτεχνείο και είχαν έρθει 1018 μαθητές. Επίσης, όταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την UNique Minds σαν οργανισμό το concept και η δομή της NTUniday ενσωματώθηκε στην agenda ως η βασική δράση του οργανισμού και οι ημερίδες τέτοιου τύπου που διοργανώνουμε τις ονομάσαμε Unique Days.»

Οι ημερίδες της Unique Days συμπεριλαμβάνουν: αναλυτικές παρουσιάσεις όλων των σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από φοιτητές, διαδραστικά workshops όπου οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη το βασικό αντικείμενο μελέτης της κάθε σχολής, ανοιχτούς διαλόγους με φοιτητές και τέλος γνωριμία με φοιτητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα ιδρύματα αυτά, καθώς και με επιτυχημένα φοιτητικά projects.

Φυσικά, κάθε μεγάλη οργάνωση αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της και αυτό επιβεβαιώνει και ο Λουκιανός Παναγόπουλος, υπεύθυνος για το Eθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τονίζοντας πως « Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το ότι φέτος ήταν η πρώτη μου χρονιά ως μέλος εθελοντικής οργάνωσης και άρα είχα την επιπρόσθετη ευθύνη να εξοικειωθώ με τον τρόπο εργασίας και επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη. Η θέση μου ως γενικότερου υπευθύνου διοργάνωσης της ημερίδας στο ΕΜΠ ήταν σαφώς απαιτητική, καθώς έπρεπε να κατευθύνω, να βοηθήσω και εν τέλει να εμπνεύσω τους εθελοντές μας, και παράλληλα να κερδίσω την εμπιστοσύνη καθηγητών και υπευθύνων, ώστε να μας παραχωρήσουν τους ίδιους τους χώρους των σχολών.»

  Απόδειξη της επιτυχίας του event ήταν τα χαμόγελα και τα γραπτά ευχαριστήρια μηνύματα μαθητών και εθελοντών.

H Ελένη Χρονοπούλου, υπεύθυνη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει τα οφέλη της συμμετοχής σε μια τέτοια οργάνωση, λέγοντας « Για εμένα η Unique είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής μου, αφού κατάφερε να μου δώσει ένα πλήθος εμπειριών. Εκτός της προσωπικής εξέλιξης, της ανάπτυξης των management skills και της διαχείρισης προκλήσεων, γνώρισα ανθρώπους που με ωθούσαν με τη στάση τους να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό σε αυτό που δημιουργούσαμε όλοι μαζί. Εκείνη τη μέρα ήμουν ένα ζωντανό χρονόμετρο. Προσπαθούσα να κυλήσουν όλα βάσει προγραμματισμού και νομίζω πως αυτός ήταν ένας και ένας από τους λόγους που το event είχε τόση μεγάλη επιτυχία!»

Βέβαια, κάποιοι νέοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας στην εύρεση εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της studyportals, επιλέγουν να φύγουν εξωτερικό για τις σπουδές τους. Στον παρακάτω χάρτη διαφαίνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που επιλέγονται από Έλληνες φοιτητές για το προπτυχιακό τους.

https://datawrapper.dwcdn.net/c7mRo/1/

Ωστόσο, η ομάδα της Unique Minds δεν τα παρατάει και υπόσχεται στους μαθητές περισσότερα project για την επόμενη χρονιά!

Για περισσότερες πληροφορίες: uniqueminds.gr

Σχολιάστε