18o Athens Technopolis Jazz Festival: Η πιο μουσική εβδομάδα του Ιουνίου

Της Μαριαλένας Αγγελή

Το UniViewGr βρέθηκε στο 18ο Athens Technopolis Jazz Festival, το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ τζαζ μουσικής του καλοκαιριού στην Αθήνα που έφτασε για άλλη μια χρονιά στο τέλος του.  

Σε ρυθμούς τζαζ δονήθηκε η Αθήνα από την Δευτέρα 4/6 μέχρι και την Κυριακή 10/6. Συγκροτήματα από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στη σκηνή της «Τεχνόπολις» στο Γκάζι είτε για να ηρεμήσουν και να ταξιδέψουν είτε για να ξεσηκώσουν το κοινό. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ήταν πλούσιο, αλλά η διοργάνωση επιφύλασσε ακόμα περισσότερα για τους λάτρεις της τζαζ.

Συνομιλώντας με το κοινό του φεστιβάλ, κάποιοι από τους οποίους το στηρίζουν από το 2001, την πρώτη χρονιά της διεξαγωγής του, πάντα ακούν με ανοιχτό μυαλό τους καινούριους ρυθμούς και αυτοσχεδιασμούς, αλλά πάντα περιμένουν να ακούσουν κλασικά κομμάτια, για παράδειγμα της gypsy jazz – δημοφιλές είδος τζαζ – με το οποίο μπορούν να χορέψουν και να ξεσηκωθούν. Το φεστιβάλ διεξάγεται εδώ και 18 χρόνια, κάθε χρόνο τόσο με καινούριες συμμετοχές όσο και με μπάντες που έχουν αγαπηθεί από το κοινό στο παρελθόν.

//datawrapper.dwcdn.net/OD1oY/1/

Αν και κάποιες χώρες είναι σταθερές στο ραντεβού τους με τη τζαζ στο κέντρο της Αθήνας, το φεστιβάλ έχει γνωρίσει και χρονιές χωρίς μεγάλη επιτυχία και απήχηση. Παρόλα αυτά την φετινή χρονιά γέμισε τόσο η σκηνή στην «Τεχνόπολις» από καλλιτέχνες, όσο και ο χώρος του κοινού από κόσμο που περίμενε να ακούσει τις συνθέσεις των συγκροτημάτων.

//datawrapper.dwcdn.net/9FkgP/1/

Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε δειλά με κοινό μόνο μερικά άτομα την Δευτέρα 4/6, αλλά μέχρι την Παρασκευή η «Τεχνόπολις» ήταν γεμάτη. Ο κόσμος καθόταν στον πλακόστρωτο χώρο γύρω από τις ήδη πιασμένες θέσεις κάτω από τη σκηνή, αλλά και όρθιος γύρω από τους υπόλοιπους. Κάθε σπιθαμή του χώρου είχε καλυφθεί από τους εν ενεργεία, αλλά και εν δυνάμει μυημένους στην τζαζ. Αυτός που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και ανταπέδωσε τα χειροκροτήματα και τα σφυρίγματα με εγκάρδιες συνομιλίες με τον κόσμο ήταν ο Theo Croker – η πρώτη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο φεστιβάλ – ο οποίος ακολουθώντας την πορεία του παππού του Doc Chetham, έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικό τρομπετίστα.

Πολλά συγκροτήματα παρουσίασαν αυτοσχεδιασμούς και πειραματικά κομμάτια, όπως η μπάντα «Mihalis Kalkanis Live» που εμφανίστηκε την Δευτέρα. Άλλοι χρησιμοποίησαν παράδοξους συνδυασμούς μουσικών οργάνων, όπως η Αυστριακή μπάντα «Woody Black 4«, η οποία εμφανίστηκε την Παρασκευή και αποτελείται μόνο από τέσσερα κλαρίνα – ένα κλαρινέτο και τρία μπάσα κλαρίνα! Ένα ακόμα συγκρότημα που απέσπασε θύελλα χειροκροτημάτων, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής μουσικής και της ιδιαίτερης ενορχήστρωσης που τελέστηκε επί σκηνής ήταν οι «Sebastian Studnitzky ‘MEMENTO’ orchestral experience«, οι οποίοι έκλεισαν το πρόγραμμα της Τετάρτης.

Μία εβδομάδα τζαζ μουσικής έφτασε στο τέλος της. Κάποια συγκροτήματα αγαπήθηκαν περισσότερο και κάποια λιγότερο, σε κάποιους άρεσαν οι αυτοσχεδιασμοί, ενώ άλλοι προτιμούσαν κλασικά κομμάτια, αλλά λίγοι έμειναν απογοητευμένοι και αυτό φάνηκε στο χειροκρότημα!

Σχολιάστε