Καλοκαίρι-ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα

της Λορέλας Τσουμάνη

Πόλο έλξης για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τουριστών αναμένεται να αποτελέσει για ένα ακόμα καλοκαίρι η Ελλάδα.

Η χώρα μας λόγω της γεωμορφολογίας και του θερμού της κλίματος, έχει μετατραπεί σε έναν «παράδεισο» καλοκαιρινών και όχι μόνο διακοπών προσελκύοντας κάθε χρόνο ορδές τουριστών.

Μάλιστα, σύμμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, την φετινή χρονιά θα σημειωθεί ραγδαία άνοδος της τουριστικής κίνησης, με τους αριθμούς να πλησιάζουν τα 32 εκατ.. Γεγονός που μεταφράζεται και σε αύξηση των εσόδων, τα οποία πέρυσι υπολογίσθηκαν σε 14.7 δις ευρώ.

20180423_141934
οδός Διονυσίου Αεροπαγείτου/ Πηγή: Λορέλα Τσουμάνη

Αυτό διαπιστώνεται και από τον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων, ο οποίος τον Απρίλιο του 2018 ήταν αυξημένος κατά 11,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017.

https://datawrapper.dwcdn.net/kV6N6/1/

Η αύξηση σημειώθηκε στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας όπως η Αθήνα, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, ωστόσο η έκρηξη της τουριστικής περιόδου σημειώνεται τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

 

Περιβαλλοντικές ανησυχίες για τις αυξημένες ροές τουριστών

Αν και ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας, καθώς κάθε χρόνο απασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η αυξημένη τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προβληματίζει σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος του μαζικού τουρισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση της Ελλάδας ως παγκόσμιος προορισμός παίρνει τη «ρεβάνς» δημοφιλίας απο την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλους γείτονες, που έχουν πληγεί από την ανησυχία στο θέμα της ασφάλειας.

Ωστόσο, πολλά από τα κυκλαδίτικα νησιά είναι πολύ μικρά σε μέγεθος αδυνατώντας πολλές φορές να φιλοξενήσουν τέτοια μαζικά κύματα τουριστών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σαντορίνης, Νίκο Ζώρζο, πέρυσι δύο εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στο κυκλαδίτικο νησί, αναγκάζοντας τον να περιορίσει την αποβίβαση τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια καθημερινά στους 8.000 ανθρώπους.

Αν και το νησί έχει έκταση μόλις 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι καταγράφηκαν να διανεκτερεύουν πέρυσι, με τα επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος και νερού να εκτοξεύονται.

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μπορεί να έχει εξελιχθεί σημαντικά και να αποφέρει υψηλά κέρδη, είανι όμως απαραίτητη η οργάνωση και δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μοντέλου τουρισμού ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στη δόμηση και τις φυσικές πηγές, ιδιαίτερα των μικρών νησιών.

Σχολιάστε